
PoggiOlio
extra vergine olijfolie
Onze olijfgaard
Tussen de monte Cimini en de voet van de monte San Pancratio in het gehuchtje Poggiolo, ligt de olijfboomgaard van Vista sull'oliveto. Dit landgoed is omringd door 727 olijfbomen van 50 jaar oud met 6 verschillende olijfsoorten; ascolana, leccino, pendolino, maurino, frantoio en carboncella. Ongeveer 75 % is de ascolana. De blend van deze verschillende olijven geeft de unieke smaak aan onze olijfolie. Eind jaren 90 stond de olijfolie die hier werd geproduceerd in de lijst van de 100 beste biologische olijfoliën in de wereld.
Helaas was de olijfgaard volledig verwaarloosd toen wij hier in mei 2011 arriveerde.
De olijfboomgaard was overwoekerd met bramen en hedera die tot in de inmiddels 12 meter hoge boomtoppen zaten. 15 jaar was er niet naar de olijfboomgaard omgekeken.
Doodzonde natuurlijk. Wij zijn daarom begonnen om de olijfboomgaard weer nieuw leven in te blazen.
In 2011 zijn we aan deze enorme klus begonnen. De bramen hadden we eind 2012 in bedwang. Met slechts een heggenschaar en een hark hebben we 5 ha bramen verwijderd. Dat was maand in, maand uit dagelijks 8 a 9 uur knippen. Machines of een tractor, die ons veel werk uit handen zou kunnen nemen, hebben we niet.
In januari 2013 zijn we begonnen met het toppen van de bomen. De olijfbomen waren zo hoog dat er na het inkorten slechts een stam en enkele legen takken overbleven. Door de rigoureuze "snoeibeurt" zullen de olijfbomen pas na 5 jaar weer volledig productief zijn.
Onze huidige opbrengst is momenteel dus nog minimaal, maar van uitstekende kwaliteit.
inmiddels zijn zo'n 450 olijfbomen ingekort naar een normale hoogte en zijn alle olijfbomen, waar we bij kunnen, gesnoeid. In 2022 hopen we alle olijfbomen gedaan te hebben. We zijn dus hard aan het werk om de olijfboomgaard weer in zijn oude glorie te herstellen zodat hij weer volledig productief kan zijn.
Olijfgaard toen en nu
![]() olijfgaard 2011 | ![]() olijfgaard 2011 | ![]() olijfgaard 2011 |
---|---|---|
![]() olijfgaard 2013 | ![]() olijfgaard 2013 | ![]() olijfgaard 2013 |
![]() olijfgaard 2013 | ![]() gras maaien met de bosmaaier | ![]() olijfgaard 2014 |
![]() olijfgaard 2014 | ![]() olijgaard 2015 | ![]() olijfgaard 2015 |
![]() olijfgaard 2016 | ![]() olijfgaard 2016 | ![]() de pluk |
![]() de pluk | ![]() olijfgaard 2020 | ![]() olijfgaard 2020 |
![]() olijvenpluk 2019 | ![]() olijvenpluk 2019 |

De olijven
Ascolana als hoofdingrediënt
In onze olijfolie zijn de volgende olijfsoorten verwerkt: Ascolana, frantoio, maurino, pendolino, leccino en carboncella. De ascolana is het hoofdingrediënt in onze olijfolie.
Een niet voor de hand liggende soort, aangezien deze olijf vaak wordt gebruikt om te eten. Deze olijf zorgt voor de wat zoetige, sublieme smaak van de olijfolie.
De pluk
Wij doen er alles aan om een kwalitiets olijfolie te maken met een perfecte smaak
Wij gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
Wij oogsten als de olijven net rijp zijn. Dit is rond begin - half oktober. De opbrengst uit de olijven die vroeg in het jaar geplukt worden bevatten minder olie dan olijven die eind november tot januari geplukt worden. Ook de gezonde polyfenolen nemen af naarmate de olijf langer blijft hangen.
Wij plukken de olijven met de hand, om de olijven niet te beschadigingen. Dit komt de kwaliteit ten goede.
De slechte en onrijpe olijven worden handmatig verwijderd maar ook de meegekomen takken en blaadjes.
De geplukte olijven worden in kratten verzameld voordat ze naar de perserij gaan.
De olijven worden binnen 24 uur tot uiterlijk 48 uur na de pluk koudgeperst waardoor de optimale smaak en kwaliteit bewaard blijft.
De olijven zijn onbespoten. Er worden geen chemische of andere bestrijdingsmiddelen gebruikt of zware metalen toegevoegd als bemesting.
De olijfolie is ongefilterd.
Tijdens de pluk en het persen van de olijven richten wij ons op het behoud van de goede eigenschappen van olijfolie. Dit komt de smaak, geur, en de gezondheidsbevorderende werking van de olijfolie ten goede.